23.2.11

Perancangan Hidup Kamu?

Petang itu lama saya beteleku di sejadah.. Memikirkan kata seorang pak cik yang baru saya ketemui semalam.. kata beliau 'Saya kerja untuk hidup' bukan 'Hidup untuk kerja'.. melihat keadaan diri saya, saya memikir dimana diri saya untuk saya letakkan di antara dua kata pakcik itu. Terbayang kata ibu saya sewaktu pulang ke kampung. ' Zaman sekarang orang berkejar mencari wang untuk hidup, kadang2 tiada masa nak pulang ke kampung, ada saja alasan yang di berikan,,sibuk sana itu sini.. masa nak telefon mak abah kat kampung pun pikir banyak kali.. janganlah kita orang tua ni nanti dihantarnya ke rumah orang-orang tua sebab tiada masa nak jaga'... Nauzubillah.. minta di jauhkan.. Bisa betul nasihat ibu saya.. dan memang selaunya begitu.. Setiap nasihat nya dari saya kecil hingga kini tidak pernah tidak menyusuk hati saya.. Banyak betul kisah pengalaman hidup nya yang saya jadikan diari sebagai panduan..

Saya akui zaman kini.. banyak orang berlumba-lumba.. tak tahu lumbakan apa.. Tapi yang saya nampak berlumba hidup senang.. Terlintas lagi kata pakcik yang saya ketemui.. " Kita ini datang dari zero.. pergi pun zero.. tak bawa apa2.. melainkan amal.. sebab amal pun tiada harga.. " " Hidup lah secara sederhana.. apa jua pun sederhana.. biar tinggi nilai jiwa, budi bahasa, setiap pekerjaan itu niatlah membantu orang lain.. " .. tambahnya lagi.." Apabila awak bertemu dengan orang yang meminta sedekah, kadang2 kita pikir.. "Eleh orang ini, badan dah sempurana. Kaki tangan semua ada.. tapi minta sedekah pula, malas betul dia nak kerja" kata pakcik itu.." Jangan sesekali kamu pikir begitu.. hulur saja wang kepada dia.. mungkin yang meminta itu bukan manusia, tapi Allah datngkan ujian.. jika kamu gagal dan berburuk sangka, bererti kamu gagal dalam ujian Allah..walhal jika peminta sedekah itu manusia pun, dan dia menipu, itu antara urusan dia dengan Allah..kita sudah lakukan tanggungjawab kita ingin bantu dia.."

"Pikir, rancang dan bayangkan apa yang kamu nak dalam hidup kamu, insyaAllah Allah makbulkan.." jangan membazirkan masa hidup kamu dengan melakukan sesuatu yang kamu tidak minati.. umur kita singkat dan hidup kita sementara.. lakukan sesuatu yang kamu sukai secara bersungguh2.. sebagai contoh kamu ambil jurusan yang lansung kamu tidak minati dan berpulun belajar dengan hati yang tidak ikhlas.. hari2 kamu merungut.. nah..kamu pikir apa yang kamu dapat dan dalam masa bertahun2 kamu menghabiskannya dengan perasaan tidak ikhlas.." "Jadi pikir baik2 apa yang kamu ingikan dalam hidup kamu" "Cari keberkatan dengan setiap apa yang kamu kerjakan dengan perasaan ikhlas" "Saya berkerja ini kerana saya sudah pikir apa yang saya inginkan"" Dulu saya kerja makan gaji dan kemudian saya berhenti kerana ia tidak serasi dengan saya, dan apa yang saya lakukan sekarang adalah apa yang saya inginkan dan apa yang saya minati" " dan Alhamdulillah Allah mudahkan segalanya" " kerana niat saya satu, saya berkerja kerana Allah, untuk bantu orang lain dan inilah pekerjaan saya yang saya jadikan pembekal selepas saya mati nanti"
" Hidup dan kerja secara sederhana tapi penuh barakah.. jangan terlalu kaya, bimbang makin sukar nak hulurkan bantuan dan wang kepada orang lain.. "

" dan apabila kamu kerja, sesusah manapun diri kamu sewaktu itu, jangan lupa hulurkan pada orang tua mu walaupun hanya RM10.. kerena itu nilai titik tolak barakah nya hidup kamu.. "" kamu lihat sekarang orang hidup kaya raya , pagar rumah membangun tinggi, tapi ada saja tidak kena dengan hidup dia" " puncanya basic hidup dia tidak betul. kadang2 empat lima bulan baru beri wang pada ibu bapa.. alasan nya duit tidak cukup nak dihulurkan setiap bulan" "Nah, Allah sudah tarik nikmat kekayaan dia sebenarnya.. sebab konsep silaturrahim dan tanggungjawab dia tidak betul""dia pikir antara dia dengan ibubapa tiada tanggungjawab, tapi dia salah"

" Jadinya kamu.. lepas ini kamu kerja.. pikir baik2 apa yang pakcik kata.." " Saya tidak baik untuk menasihati kamu, tapi kita sama2 jadi yang terbaik.."

huh..saya sudah tersedar saya masih lagi belum lulus dalam merancang hidup.. dan mungkin selepas ini saya perlu bertindak.. "Merancang hidup yang penuh barakah" sama2 kita doakan..amin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan